Produkty o wysokiej jakości odżywczej: tłuszcze
Wszyscy o nich słyszeli i na pewno wiedzą co to jest. Jednak czy do końca sobie zdajemy sprawę z ich dobroczynnych właściwości?
Tłuszcze są bardzo bogatym źródłem energii, którą potrzebuje każdy człowiek. Dzięki nim mamy większa przyjemność w odczuwaniu smaku. Dzięki nim, nadawana jest również lepsza konsystencja wielu produktom. Są także bogatym źródłem takich witamin jak: A, D i E.
Tłuszcze dzielimy na tłuszcze roślinne oraz tłuszcze zwierzęce. Tłuszcze zwierzęce są bogatym źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, a także cholesterolu. Ograniczajmy je zatem do minimum, ponieważ dzięki nadmiernemu spożyciu tego rodzaju tłuszczy, zaczynamy brać czynny udział przy tworzeniu się cellulitu. Masło, które jest źródłem witaminy A jest tego rodzaju tłuszczem, które jest łatwostrawne, tak więc kobiety w ciąży i małe dzieci potrzebują większego zapotrzebowania w tego rodzaju produkty.
Bardzo drogocennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych dla organizmu człowieka, są również tłuszcze rybne oraz roślinne. Tego rodzaju tłuszcze są profilaktyką w zapobieganiu miażdżycy, a także przy chorobach niedokrwiennych serca. Tłuszcze roślinne nie zawierają cholesterolu, a bogatymi ich nośnikami jest olej rzepakowy i oliwa z oliwek. Pamiętajmy jednak, że przy wyborze odpowiednich produktów, wybierajmy tłuszcze roślinne. Działają one znacznie korzystniej na nasze zdrowie i dalsze samopoczucie.
Dieta Wilkołaka
Dieta wilkołaka inaczej zwana dietą nowiu jest dietą uzależnioną od cyklu księżyca. Są dwa…