Orkiszowe babeczki z orzechami włoskimi
Przepis przygotowany na 8 porcji
Składniki:
- 120 g mąki luksusowej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 130 g mąki orkiszowej, bądź jeśli takowej nie mamy może być pełnoziarnista
- 25 g pasty oliwkowej
- 25 g cukru
- 60 g orzechów włoskich w miarę drobno posiekanych
- 150 g półtłustego mleka
Wykonanie:
- Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Lekko spryskujemy blachę w której będziemy piec babeczki oliwą.
- Przesiewamy mąkę, a także proszek do pieczenia do miski, w której od razu będziemy mogli wyrabiać ciasto. Do tej samej miski dodajemy również mąkę orkiszową/pełnoziarnistą.
- Starannie wyrabiamy mąkę z pastą oliwkową i dodajemy odmierzoną ilość cukru oraz orzechy włoskie.
- Wlewamy mleko do miski. Mieszamy nożem, w celu uzyskania wilgotnego lecz nie kleistego ciasta.
- Deskę do krojenia, bądź blat posypujemy mąką i nadajemy ciastu kształt wałka o długości mniej więcej 20cm.
- Ukształtowany wałek tniemy na 8 części. Wkładamy je na skropioną wcześniej blachę i pieczemy je ok. 15 do 20 minut do lekkiego zarumienienia się.
Pamiętajmy, aby od razu ich nie podawać do jedzenia. Niech swobodnie ostygną! Można je podawać z masłem, bądź dżemem.
Dieta Wilkołaka
Dieta wilkołaka inaczej zwana dietą nowiu jest dietą uzależnioną od cyklu księżyca. Są dwa…