Hamburger z indyka z sałatką z pomidorów i czerwonej cebuli
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- 2 ząbki czosnku (polskiego)
- 1 mała posiekana cebula
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- Czarny pieprz
- Opcjonalnie pół łyżeczki płatków chilli
- 2 Łyżki oliwy
- 360 g pomidorów pokrojonych w cienkie plasterki
- 1 czerwona cebula (60 g) pokrojona w cienkie plasterki
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 5 pełnoziarnistych bułek razowych (każda po 50 g)
- Odrobina mąki
Przygotowanie:
Mielone mięso przekładamy do miski i mieszamy z czosnkiem, cebulą, natką pietruszki oraz czarnym pieprzem i płatkami chilli. Z dobrze wymieszanej masy formujemy cztery hamburgery i w razie potrzeby posypujemy je odrobiną mąki, gdyby się kleiły. Smarujemy pędzlem z oliwą (1 łyżka oliwy) każdego hamburgera i kładziemy na rozgrzanego grilla, przewracając je, gdy będą już z jednej strony zarumienione.
Przygotowując sałatkę kroimy pomidory oraz cebulę na plasterki. Przekładamy je warstwami na talerzu i skrapiamy octem balsamicznym oraz oliwą.
Bułkę kroimy na połowę i delikatnie, można ją przypiec na grillu. Usmażone hamburgery przekładamy do bułek i podajemy je z sałatką.
Dieta Wilkołaka
Dieta wilkołaka inaczej zwana dietą nowiu jest dietą uzależnioną od cyklu księżyca. Są dwa…