Babka drożdżowa
Liczba porcji: 20
Składniki:
- Mleko 1,5 % (500 ml)
- Białka jaja kurzego (60 g)
- Olej słonecznikowy (60 g)
- Masło (30 g)
- Mąka (500 g)
- Rodzynki (30 g)
- Cukier (50 g)
- Drożdże (50 g)
- Cukier waniliowy
- Otarta skórka z cytryny
- Sól
Przygotowanie:
Przygotowujemy blachę do babki i smarujemy ją porządnie masłem. Z ¾ szklanki mleka, łyżki cukru, 2 łyżek mąki i drożdży sporządzamy zawiesinę, czyli wszystko porządnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i odstawiamy w miarę ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy resztę składników. Po wyrośnięciu drożdży wlewamy je do miski z pozostałymi składnikami. Wyrabiamy dokładnie ciasto i na koniec dodajemy rodzynki. Odkładamy ponownie ciasto w ciepłe miejsce przykryte ściereczką lnianą, czekające na wyrośnięcie. Po wyrośnięciu ciasto przekładamy na blachę i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 170 stopni C. Pieczemy 45 – 60 minut sprawdzając patyczkiem ciasto czy się do niego nie przykleja.
Dieta Wilkołaka
Dieta wilkołaka inaczej zwana dietą nowiu jest dietą uzależnioną od cyklu księżyca. Są dwa…